El jurat dels Premis Porc d’Or es reuneix per valorar les granges nominades al 30è aniversari dels premis

El passat 10 de juliol va tenir lloc la reunió del jurat de la 30a edició dels Premis Porc d’Or a la seu de l’IRTA-Fruitcentre a Lleida. Amb motiu del seu 30è aniversari, la Gala se celebrarà el proper 20 d’octubre al Palau de Congressos de la Llotja, Lleida. El jurat, d’acord amb els criteris d’avaluació establerts a les bases dels Premis Porc d’Or, va avaluar i dictaminar el conjunt de granges nominades i premiades a les categories normals i les granges nominades als premis especials. Aquestes darreres seran visitades per les diferents comissions del jurat abans d’arribar a un veredicte sobre les guanyadores.

Aquesta 30a edició dels premis ve carregada de novetats

A continuació, passem a detallar els canvis en els criteris de les bases reguladores dels premis:

• En aquesta edició, les granges competiran agrupades en funció de la seva mida censal en quatre categories en lloc de cinc:

    • Categoria 1: de 10 a 500 truges
    • Categoria 2: de 501 a 1000 truges
    • Categoria 3: de 1001 a 2000 truges
    • Categoria 4: de més de 2000 truges

Amb aquesta nova categorització, s’ha aconseguit equilibrar millor la representativitat de les granges a les diferents categories.

• Seguint principis enfocats a millorar el benestar animal i ajustats a la normativa vigent, el jurat ha acordat descartar com a nominades als premis aquelles granges amb més d’un 20% de garrins deslletats amb menys de 21 dies d’edat i/o amb una mitjana en lactació menor a 21 dies. També han estat descartades les granges amb més d’un 25% de mortalitat dels garrins durant la lactació. S’ha acordat que aquest llindar s’anirà fent progressivament més estricte en edicions posteriors.

• El Premi Porc d’Or del MAPA a Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient passa a denominar-se Premi del MAPA a la Sostenibilitat.

Dos Nous Premis Porc d’Or

En temps de canvi per al sector, els Premis Porc d’Or volen reconèixer l’esforç dels ramaders en diferents aspectes relacionats no només amb la productivitat, sinó també amb aspectes de benestar animal, salut i medi ambient. És per això que, amb motiu del seu 30è aniversari, s’hi incorporen dos nous Premis Porc d’Or:

• El Premi Porc d’Or al Maneig a Lactació vol reconèixer, entre les granges reproductivament eficients, aquelles que, mitjançant bones pràctiques de maneig, destaquen per una alta taxa de supervivència dels garrins durant la lactació. Per atorgar aquest premi també s’imposen els requisits de tenir una durada mitjana de lactació superior a 25 dies, i un bon equilibri en l’anotació d’adoptats i retirats. En aquesta primera edició del premi, s’atorgarà un premi únic per categoria entre tres granges nominades, donant lloc a un total de 4 granges premiades entre les 12 nominades.

• El Premi Porc d’Or One Health atorgat per CEVA Salut Animal, nou partner de l’IRTA a l’organització dels Premis Porc d’Or, vol reconèixer el treball conjunt de ramaders i veterinaris a implementar mesures innovadores a les seves granges per millorar la salut dels seus animals. Aquest premi s´incorpora com un nou Premi Especial dels Premis Porc d’Or, i serà per tant un premi únic que s’atorgarà a l´escollida entre les tres granges nominades visitades per una Comissió del Jurat i experts de CEVA. Per ser candidates a aquest premi, la convocatòria del qual encara roman oberta fins a l’1 de setembre, les granges han d’emplenar el qüestionari que hi ha al següent link:

S’han analitzat un total de 525 granges resultant en 804.300 truges analitzades

A cadascuna de les 4 categories, com en passades edicions, es premiarà a les granges de porcí de capa blanca en funció dels criteris productius de Longevitat, Taxa de Parts i Productivitat Numèrica.. D’aquesta manera, i atenent que es lliura una estatueta d’or, una altra de plata i una tercera de bronze per cada criteri i categoria i, per primera vegada aquest any, un or per cada categoria al Maneig en Lactació, són un total de 108 nominacions i 40 premis.

A aquests guardons, hem de sumar tres guardons més dels premis especials: el Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat, el Porc d’Or One Health atorgat per CEVA Salut Animal i, per descomptat, del Porc d’Or amb Diamant, el màxim guardó, que anirà a parar a la millor granja de porcí de capa blanca en base als resultats productius, la gestió global i de maneig, així com al compliment dels principals estàndards sanitaris, zootècnics i de benestar animal.
El jurat dels premis el componen destacades personalitats pertanyents al sector porcí, tant de l’àmbit públic com privat, que en aquesta 30a edició són: per part de la Subdirecció General de Produccions Ramaderes i Cinegètiques del MAPA, José Luis Agüero, subdirector general, Pablo Bernardos , subdirector general adjunt, Jesús Salas, cap de l’àrea de porcí, i Ruth Morales, cap de servei; per part del Departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Mercè Soler, subdirectora General de Ramaderia, i Montserrat Alamós cap de servei d’Ordenació Ramadera; per part de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor) el director Miguel Ángel Higuera; per part de l’Associació Nacional de Criadors de Bestiar Porcí Selecte (ANPS) la seva secretària Adoración Llorente; els professors de Producció Animal Vicente Rodríguez (Universitat de Còrdova) i Gerardo Blanco (Universitat de Lleida); per part de CEVA Salut Animal, Roger Galofré, veterinari especialista en noves tecnologies; per part de l’IRTA, Carles Rosell , gestor de l’àrea de Producció Animal, Raquel Quintanilla, responsable del programa de Genètica i Millora Animal, i Carles Vilalta, investigador de CreSA-IRTA; Jordi Baliellas, veterinari del Grup de Sanejament Porcí de Lleida; María Aparicio, directora del departament de Transformació Digital a Ramaderia de PigChamp; Carmen Cía, editora de continguts de 333; Pedro López, director de 333 Academy i Llibertat Tusell, secretària del jurat i investigadora del grup BDporc-IRTA. La reunió va comptar amb el seguiment i suport tècnic de Núria Alòs , informàtica especialista en bases de dades de BDporc-IRTA.

Últimas notícias