El 5 d’abril de 2024 el jurat dels premis Porc d’Or Ibèric es va reunir a la seu del Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (MAPA), a Madrid, per decidir les granges nominades i premiades en aquesta vuitena edició. Un total de 66.981 de truges reproductores ibèriques pertanyents a 83 granges repartides per tot el territori nacional, principalment de les comunitats d’Extremadura, Castella i Lleó, Andalusia, Castella-la Manxa i Múrcia, han estat analitzades per seleccionar les 64 nominacions i, finalment, els 32 premis. La selecció de les granges ha estat duta a terme pel jurat dels premis en base als criteris reguladors i al reglament dels premis Porc d’Or i atenent al balanç i evolució dels resultats, la fiabilitat constant de la informació analitzada, així com a diferents paràmetres relacionats amb la sanitat, el benestar animal i el medi ambient.
Com en edicions anteriors, aquest any s’han avaluat les granges de porcí ibèric que, dins de cadascuna de les tres categories segons la seva mida, siguin les més destacades amb relació a tres criteris productius: Nascuts Vius, Taxa de Parts i Longevitat productiva. El jurado evaluó a la granja que, entre todas las categorías, ha tenido el mejor rendimiento productivo y es merecedora del Porc d’Or Ibérico a la Máxima Productividad. També es van decidir les granges candidates a ser nominades als Premis Especials la nominació final dels quals es decideix després de la visita d’una delegació del Jurat a les granges: el Porc d’Or Ibèric del MAPA a la Sostenibilitat que reconeix l’excel·lència en aspectes de sanitat, benestar animal i medi ambient; el Porc d’Or Ibèric a la Producció a l´Aire Lliure adreçat a granges ibèriques amb sortida a l’aire lliure, i que valora la integració de la finca amb el medi juntament amb elevats estàndards zootècnics i sanitaris; i el màxim guardó, el Porc d’Or Ibèric amb Diamant, en què s’avalua de manera conjunta l’excel·lència en la gestió global, el maneig dels animals i el compliment dels estàndards sanitaris i de benestar. Aquest any s’introdueix un cinquè Premi Especial als Porc d’Or Ibèric: el Premi One Health de Ceva Salut Animal, partner principal dels Premis Porc d’Or. Aquest Premi, dissenyat per CEVA, busca reconèixer el treball conjunt de ramaders i veterinaris que implementen mesures innovadores a les seves granges per millorar la salut dels animals amb la perspectiva d’Una Sola Salut. El premi, a la seva primera edició, manté la seva convocatòria oberta fins al proper 6 de maig. Les granges més ben valorades seran visitades per una comissió del jurat i la seva nominació avaluada pel conjunt del Jurat dels Premis en una reunió prèvia a la gala. Els interessats poden consultar les bases i obtenir més informació en aquest enllaç:
Els membres del jurat que han avaluat les granges en aquesta edició són destacades personalitats relacionades amb el món de la porcinocultura i amb profunds coneixements sobre aquest sector: per part de la Subdirecció General de Produccions Ramaderes i Cinegètiques del MAPA, José Luis Agüero, subdirector general, Pablo Bernardos, subdirector general adjunt, Jesús Salas, cap de l’àrea de porcí, i Ruth Morales, cap de servei; per part de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor) el director Miguel Ángel Higuera ; per part de l’Associació Nacional de Criadors de Bestiar Porcí Selecte (ANPS) la seva secretària Adoración Llorente; per part de la Universitat de Còrdova, Vicente Rodríguez, professor de Producció Animal i Guillermo Ramis Professor de la Universitat de Múrcia; per part de CEVA salut Animal, Roger Galofré, veterinari especialista en noves tecnologies i els consultors de porcí Jorge González, Juan Luis Criado, Ricardo García, José Antonio Pecero i Pedro López Director de 3tres3 Academy. Per part de l’IRTA, Raquel Quintanilla, cap del programa de Genètica i Millora Animal, i Llibertat Tusell, investigadora del grup BDporc i secretària del jurat. Aquest any el jurat compta amb dos nous membres Manuel González Sevilla director tècnic d’ASICI i Javier García Gudiño, investigador del CICYTEX. La reunió va comptar amb el seguiment i suport tècnic de Núria Alòs, informàtica especialista de BDporc, la base que sustenta els premis Porc d’Or Ibèric.
BDporc és un servei destinat al sector porcí ibèric espanyol que té com a objectiu fonamental disposar d’un banc de dades fiable que permeti analitzar la situació del porcí ibèric i que proporcioni informació de referència a les granges de producció porcina com a element d’ajuda a la presa de decisions.