Els premis

Premis Porc d’Or

Amb una periodicitat anual i en l’àmbit estatal, se celebren els Premis Porc d’Or . Aquests guardons pretenen incentivar i reconèixer la tasca de les empreses de porcí espanyoles en la millora continuada de l’eficàcia i la qualitat de la producció porcina.

Els premis Porc d’Or de Capa Blanca neixen el 1994 com a iniciativa de l’ IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) per premiar els esforços d’una indústria que afrontava reptes i transformacions importants. El 2017 es van crear els premis Porc d’Or Ibèric amb la mateixa finalitat.

Les noves demandes productives, la legislació mediambiental, els canvis en els hàbits alimentaris i nombroses crisis han enfrontat la indústria porcina espanyola amb obstacles que han sabut superar amb escreix a través de la professionalitat, l’esforç i la utilització de les millors tècniques de producció .

Les explotacions que opten als premis són aquelles adherides al BDporc (Banc de Dades del porcí espanyol) . Cada any al voltant de 130 granges de Capa Blanca i 60 granges d’Ibèric són nominades als premis a les seves diverses categories.

Un jurat compost per personalitats de reconegut prestigi a la indústria, la investigació ramadera i l’administració, determina els guanyadors en cadascuna de les seves categories.

Porc d’Or Capa Blanca 2023

La 30a edició dels Premis Porc d’Or va tenir lloc el passat 20 d’octubre de 2023 al Palau de Congressos “La Llotja” de Lleida. Un total de 804300 truges procedents de 525 granges van ser analitzades. 87 granges van aglutinar 117 nominacions donant lloc a un total de 43 premis atorgats.

Amb motiu del 30è aniversari, aquesta ha estat una gala carregada de novetats tan importants com la presentació d’un nou disseny d’estatueta i dos nous guardons: el Porc d’Or al Maneig en Lactació i el Porc d’Or One Health de Ceva Salut Animal que, juntament amb el ja habitual Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat, permeten reconèixer l’ esforç dels ramaders no només en aspectes productius d’ elevadíssima importància econòmica, sinó també aspectes més vinculats a la sostenibilitat mediambiental, la sanitat i el benestar animal.

Porc d’Or Ibèric 2024

La 8a edició dels Premis Porc d’Or Ibèric es va dur a terme el passat 5 de juliol del 2024 ala ciutat de Còrdova. Es varen analitzar un total de 66.981 truges reproductores Ibèriques pertanyents a 83 granges que van originar 68 nominacions donant lloc a 32 premis atorgats.

En cadascuna de les tres categories, les granges de porcí ibèric van ser premiades en funció dels criteris productius Longevitat (nombre de garrins deslletats per truja de baixa), Nombre de garrins Nascuts Vius i Taxa de Parts. També es van atorgar els premis Porc d’Or Especial Zoetis a la Innovació, Porc d’Or a la Màxima Productivitat, Porc d’Or Ibèric a la Producció a l’Aire Lliure, Porc d’Or Ibèric One Health de CEVA Salud Animal, Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat i el Porc d’Or amb Diamant, el màxim guardó.