Els premis

Premis Porc d’Or

Amb una periodicitat anual i en l’àmbit estatal, se celebren els Premis Porc d’Or . Aquests guardons pretenen incentivar i reconèixer la tasca de les empreses de porcí espanyoles en la millora continuada de l’eficàcia i la qualitat de la producció porcina.

Els premis Porc d’Or de Capa Blanca neixen el 1994 com a iniciativa de l’ IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) per premiar els esforços d’una indústria que afrontava reptes i transformacions importants. El 2017 es van crear els premis Porc d’Or Ibèric amb la mateixa finalitat.

Les noves demandes productives, la legislació mediambiental, els canvis en els hàbits alimentaris i nombroses crisis han enfrontat la indústria porcina espanyola amb obstacles que han sabut superar amb escreix a través de la professionalitat, l’esforç i la utilització de les millors tècniques de producció .

Les explotacions que opten als premis són aquelles adherides al BDporc (Banc de Dades del porcí espanyol) . Cada any al voltant de 130 granges de Capa Blanca i 60 granges d’Ibèric són nominades als premis a les seves diverses categories.

Un jurat compost per personalitats de reconegut prestigi a la indústria, la investigació ramadera i l’administració, determina els guanyadors en cadascuna de les seves categories.

Porc d’Or Capa Blanca 2022

La 29a edició dels Premis Porc d’Or va tenir lloc el passat 25 de novembre de 2022 al Palau de Congressos de Toledo. Un total de 841.000 truges procedents de 580 granges van ser analitzades. 108 granges van aglutinar 120 nominacions originant un total de 45 premis atorgats.

En cadascuna de les cinc categories creades en funció del nombre de truges, les granges de porcí de capa blanca van ser premiades en funció dels criteris productius de Longevitat (nombre de garrins deslletats per truja de baixa), Taxa de Parts i Productivitat Numèrica. També es va atorgar el Porc d’Or Especial Zoetis a la Innovació, el Porc d’Or Especial del MAPA i el Porc d’Or amb Diamant, el màxim guardó.

Porc d’Or Ibèric 2023

La 7a edició dels Premis Porc d’Or Ibèric es va dur a terme el passat 30 de juny del 2023 a l’emblemàtica ciutat de Granada. Es varen analitzar un total de 62.405 truges reproductores Ibèriques pertanyents a 78 granges que van originar 54 nominacions donant lloc a 31 premis atorgats.

En cadascuna de les tres categories, les granges de porcí ibèric van ser premiades en funció dels criteris productius Longevitat (nombre de garrins deslletats per truja de baixa), Nombre de garrins Nascuts Vius i Taxa de Parts. També es van atorgar els premis Porc d’Or Especial a la Màxima Productivitat, Porc d’Or Ibèric a la Producció a l’Aire Lliure, Porc d’Or Especial del MAPA a la Sostenibilitat i el Porc d’Or amb Diamant, el màxim guardó.