Aragó triomfa a la 30a edició dels Premis Porc d’Or, seguit de Catalunya i Galícia

El 30è aniversari dels Premis Porc d’Or de Capa Blanca es va celebrar a Lleida el 20 d’octubre del 2023 amb uns 1.000 assistents.

El nou Premi One Health se’n va anar a Castella i Lleó, més concretament a la província de Segòvia.

Castella i Lleó es va emportar a més 6 estatuetes més i la resta van ser per a Navarra i la Rioja, que se’n van endur 2 cada comunitat. Castella-la Manxa va tancar el llistat amb un guardó per a la província d’Albacete.

El Palau de Congressos de la Llotja de Lleida va acollir el 20 d’octubre passat la celebració de la 30a edició dels premis Porc d’Or, organitzats per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Va ser una gala molt especial carregada de novetats durant la qual es va reconèixer el treball de les granges espanyoles de porcí més capdavanteres, davant l’atenta mirada de més de 1.000 professionals del sector que van assistir a l’esdeveniment. La gala també es va retransmetre per YouTube i Instagram.

Una edició que, a més de presentar nou disseny a les seves estatuetes, va incloure diversos nous guardons i canvis en altres dels destacats. D’una banda, des de l’organització, s’ha creat el Premi Porc d’Or al Maneig en Lactació que té com a objectiu reconèixer, entre les granges reproductivament eficients, aquelles que destaquen per una alta taxa de supervivència dels garrins durant la lactació i bones pràctiques de maneig en maternitats. D’altra banda, Ceva Salud Animal ha dissenyat el Premi Especial One Health amb l’objectiu de promoure i donar veu a accions i projectes que promoguin l’enfocament integral d’Una Sola Salut a les granges porcines. I, finalment, el Premi del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que passa a anomenar-se Premi del MAPA a la Sostenibilitat, i es concedeix a una granja que destaqui sobre la resta a Sanitat i Benestar Animal i el respecte al Medi Ambient.

38 dels 43 Premis Porc d’Or es van repartir entre quatre comunitats autònomes

Un total de 37 granges de set comunitats autònomes han rebut els 43 premis (40 generals i tres premis especials) aquest any, en una gala carregada d’emoció i nervis.

Aragó s’ha convertit en la comunitat més guardonada, amb un total de 13 estatuetes (6 per a la província de Saragossa, 6 més per a Osca i 1 per a Terol): 4 ors (entre ells 1 pel nou premi al maneig en lactació), 3 plates i 5 bronzes. A més, a Osca se’n va anar el Premi Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat, més concretament a la granja Laguarres-Agropecuària de l’Isábena, de Pinsos Mazana, de la qual sobresurten les seves excel·lents instal·lacions, mesures de bioseguretat, les condicions òptimes de benestar i sanitat animal i les millores realitzades en matèria mediambiental.

El van seguir les comunitats autònomes de Galícia, amb un total de 9 estatuetes (7 per a la província d’Ourense i 2 per a la Corunya): 4 ors (2 pel premi al maneig en lactació), 1 plata i 4 bronzes; i Catalunya, també amb 9 guardons (8 per a Barcelona i 1 per a la província de Girona): 2 ors, 5 plates i 1 bronze, a més del Porc d’Or amb Diamant, que va ser per a Granja Solallong, de Joaquim Rovira Baucells, ubicada a Sora (Barcelona). Les seves dades productives brillants mantingudes al llarg del temps, el seu equilibri censal, l’excel·lent renovació i ampliació de les seves instal·lacions al llarg d’aquests anys, el maneig minuciós dels animals i la professionalitat i entrega del seu equip humà van fer que Granja Solallong es alçarà amb el màxim guardó.

Castella i Lleó es va alçar amb 7 guardons (2 per a Burgos, 2 per a Segòvia, 2 per a la província de Zamora i 1 per a Sòria): 4 ors (1 pel premi al maneig en lactació), 2 plates i el Premi Especial One Health de Ceva Salut Animal que va ser per a la granja Josvi Tejares, de SAT Germans Chico, ubicada a Tejares de Fuentidueña (Segòvia). De la granja Josvi Tejares, el jurat destaca l’excel·lent treball implementat de forma consistent i activa, un ampli conjunt de mesures de prevenció que els ha permès mantenir un alt estat sanitari al llarg dels 25 anys d’història així com un ús prudent de antibiòtics l’any 2022; sense oblidar la mentalitat emprenedora dels líders del projecte a les àrees avaluades de maneig, bioseguretat, prevenció, benestar i formació per obtenir aquest nou guardó.

Per la seva banda, Navarra i la Rioja es van emportar 2 estatuetes per a cada comunitat, 2 ors en el cas de Navarra mentre que per a la Rioja se’n van anar 1 plata i 1 bronze. La llista de guanyadors es va tancar amb Castella-la Manxa, que es va emportar un guardó de bronze per a la província d’Albacete.

Organitzats per l’IRTA amb el suport de Ceva i Interporc

Els premis Porc d’Or, de caràcter anual i àmbit estatal, tenen la base al BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí, eina gestionada per l’IRTA per proporcionar informació de referència a les empreses de producció porcina com a element d’ajuda en la presa de decisions.

Organitzats per l’IRTA, aquests guardons a l’excel·lència en la producció porcina compten amb Ceva Salut Animal com a partner principal i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que ha acompanyat els Porc d’Or des dels seus inicis.
Així mateix, aquest any els Premis han comptat amb un reduït elenc de Patrocinadors Premium que destaquen pel seu compromís i suport als Premis Porc d’Or pràcticament des dels seus orígens: Farm Faes, IFR Group, OPP Group, Rotecna i Banasegur.

Uns guardons que són adjudicats per part d’un jurat format per personalitats de reconegut prestigi a la indústria, la investigació ramadera i l’administració.

Durant aquests 30 anys, els premis han reconegut el treball, la professionalitat, l’esforç i la tasca essencial de centenars d’empreses i granges de porcí de tot Espanya. Una tasca que queda palesa amb l’increment en la mida mitjana de granja, que ha passat de 102 truges el 1990 a 1.532, així com en la productivitat numèrica, que ha evolucionat des dels 19 garrins per truja i any el 1990 fins als gairebé 30 garrins deslletats actualment.

Últimas notícias