El Palau de Congressos de la Llotja de Lleida ha estat l’escenari elegit per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) per acollir la celebració de la 30a edició dels premis Porc d’Or. Una gala que tindrà lloc el 20 d’octubre que ve i que ve carregada de novetats.
Els premis Porc d’Or van néixer amb el clar objectiu de premiar la professionalitat, l´esforç i l´extraordinària tasca que dia rere dia es realitza des de les granges de porcí de tota la geografia espanyola per garantir el futur i el progrés d´aquest sector.
Els Premis Porc d’Or de Capa Blanca compten amb dos nous guardons
La primera novetat d’aquest 30è aniversari ve de la mà de Ceva Salud Animal, nou soci principal de l’IRTA a l’organització dels Premis Porc d’Or de capa Blanca i Porc d’Or Ibèric, juntament amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC) i la Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI), respectivament.
Ceva Salud Animal ha dissenyat el Premi Especial One Health amb l’objectiu de promoure i donar veu a accions i projectes que promoguin l’enfocament integral d’Una Sola Salut a les granges porcines.
El Premi One Health de Ceva Salut Animal busca reconèixer el treball conjunt de ramaders i veterinaris que implementen mesures innovadores a les seves granges per millorar la salut dels animals: pràctiques de maneig adequades, establiment d’alts estàndards de bioseguretat, promoció del benestar animal, inversió en formació i prevenció de malalties. Els interessats poden consultar les bases i obtenir més informació sobre com participar en aquesta convocatòria en aquest enllaç.
D’altra banda, des de l’organització volen reconèixer l’esforç dels ramaders no només amb la productivitat, sinó també amb aspectes de benestar animal, salut i medi ambient. I d’aquí ha nascut l’altre nou guardó: el Premi Porc d’Or al Maneig en Lactació que té com a objectiu reconèixer, entre les granges reproductivament eficients, aquelles que destaquen per una alta taxa de supervivència dels garrins durant la lactació i bones pràctiques de maneig en maternitats.
Les granges premiades seran aquelles que presentin el valor més alt de supervivència dels garrins entre totes les granges una productivitat numèrica (nombre de deslletats per truja productiva i any) per sobre de la mitjana de la seva categoria (tercer i quart quartil). Habrá un total de doce granjas nominadas, que se repartirán los cuatro galardones de este nuevo Premio, sobre el cual el BDPorc comparte todos los detalles en su página web.
I per descomptat cal afegir als anteriors dos Premis Especials més que ja es venien atorgant. Des d’aquest any el Premi del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació passa a anomenar-se Premi del MAPA a la Sostenibilitat, i es concedeix a una granja que destaqui sobre la resta a Sanitat i Benestar Animal i el respecte al Medi Ambient. I per descomptat el Porc d’Or amb Diamant, el màxim guardó, que anirà a parar a la millor granja de porcí de capa blanca en base als resultats productius, la gestió global i de maneig, complint per descomptat amb els estàndards sanitaris, zootècnics i de benestar animal.
Alta cuina de la mà de Nandu Jubany
La seva proposta gastronòmica “busca i troba un equilibri entre una cuina tradicional de qualitat i una altra de moderna i brillant, entre la complexitat i la subtilesa. Sempre amb productes de proximitat i de temporada i receptes reinventades que tenen cura fins a l’últim detall”.
La 30a edició dels Premis Porc d’Or de Capa Blanca mereix un sopar de gala a l´alçada d´aquesta celebració i ningú millor que Nandu Jubany amb la seva empresa de càtering Jubany Events, línia de negoci per la qual va rebre el Premi Fora de Sèrie Gourmet 2021 al Millor Catering. A més, Jubany compta amb diversos restaurants i hotels així com espais de celebracions ubicats a la província de Barcelona, a Eivissa i Formentera, a Andorra i fins i tot a Singapur.
Organitzats per l’IRTA amb el suport de Ceva i Interporc
Els premis Porc d’Or, de caràcter anual i àmbit estatal, tenen la base al BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí, eina gestionada per l’IRTA per proporcionar informació de referència a les empreses de producció porcina com a element d’ajuda en la presa de decisions.
Organitzats per l’IRTA, aquests guardons a l’excel·lència en la producció porcina compta amb Ceva Salud Animal com a nou partner principal des d’aquest 2023 i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que ha acompanyat els Porc d’Or des dels inicis.
Així mateix, des d’aquest any els Premis Porc d’Or compten amb un reduït elenc de Patrocinadors Premium que destaquen pel seu compromís i suport als Premis Porc d’Or pràcticament des dels seus orígens: Farm Faes, IFR Group, OPP Group, Rotecna i Banasegur.
Durant aquests 30 anys, els premis han reconegut el treball, la professionalitat, l’esforç i la tasca essencial de centenars d’empreses i granges de porcí de tot Espanya. Uns guardons que són adjudicats per part d’un jurat format per personalitats de reconegut prestigi a la indústria, la investigació ramadera i l’administració.