12 granges nominades al nou Premi Porc d’Or al Maneig en Lactació

La prolificitat a les granges de porcs de capa blanca ha millorat notablement al llarg d’aquests darrers anys gràcies a la millora genètica. No obstant això, l’augment del nombre de garrins nascuts ha comportat una indesitjable disminució de la supervivència dels garrins durant la lactació. Factors relacionats amb la truja, el garrí, el maneig i la genètica influeixen en la mortalitat prèvia al deslletament. Aquest fenomen, a més de les pèrdues econòmiques que comporta, suposa una important preocupació de benestar en la producció comercial de porcs.

La primera edició del Premi Porc d’Or al Maneig en Lactació coincideix amb el 30è aniversari dels premis Porc d’Or

En temps de canvi per al sector, els Premis Porc d’Or volen reconèixer l’esforç dels ramaders en diferents aspectes relacionats no només amb la productivitat, sinó també amb aspectes de benestar animal, salut i medi ambient.

El Premi Porc d’Or al Maneig en Lactació té com a objectiu reconèixer, entre les granges reproductivament eficients, aquelles que destaquen per una alta taxa de supervivència dels garrins durant la lactació i bones pràctiques de maneig en maternitats. Les granges premiades seran aquelles que presentin el valor més alt de supervivència dels garrins de la seva categoria i tinguin un valor de productivitat numèrica (nombre de deslletats per truja productiva i any) per sobre de la mitjana (segon quartil) de la seva categoria. El % de supervivència dels garrins es calcula com a 100 menys les baixes durant la lactació (deslletats menys nascuts vius) sobre el total de garrins nascuts vius. Per a aquest premi, el jurat també ha tingut en compte els aspectes següents relacionats amb bones pràctiques de maneig en lactació i presa de dades:

  • La diferència entre garrins adoptats i retirats haurà de ser propera a 0 i en qualsevol cas, l’índex Adoptats-Retirats haurà de ser inferior al 10% en valor absolut
  • La supervivència sobre nascuts totals haurà de ser coherent amb la supervivència sobre nascuts vius; es valorarà la consistència entre les dades de nascuts vius i nascuts morts
  • La mitjana de dies en lactació haurà de ser igual o superior als 25 dies i no presentar més d’un 5% de garrins deslletats amb menys de 21 dies d’edat.

Un premi Porc d’Or al Maneig en Lactació per categoria

Aquest premi s’atorga per primera vegada a la 30a Edició dels Premis Porc d’Or (2023) i s’espera que continuï en futures edicions. En aquesta primera edició del premi, s’atorgarà un premi únic entre tres granges nominades per categoria (10-500, 501-1000, 1001-2000 i més de 2000 truges). Un total de dotze granges nominades es repartiran els quatre guardons la nit del 20 d’octubre a Lleida.

Últimas notícias