L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) ha donat a conèixer el llistat de granges que es troben nominades a la 7a edició dels premis Porc d’Or Ibèrica a l’excel·lència en la producció porcina ibèrica. Són en total 35 granges que es reparteixen les 63 nominacions als Premis que es lliuraran durant la Gala que tindrà lloc el proper 30 de juny a Granada, on més de 450 professionals del sector es reuniran per reconèixer la tasca dels ramaders i premiar a les millors granges de porcí ibèric del nostre país.
Badajoz i Valladolid tornen a ser les més nominades
A jutjar pel nombre de nominacions, les Comunitats d’Extremadura i Castella i Lleó són les grans candidates a rebre el nombre més gran d’estatuetes d’or, plata i bronze en funció dels criteris productius de Longevitat (Grinons Destetats per Cerda de Baja, LDCB ), Nascuts Vius i Taxa de Parts. Entre les dues comunitats autònomes es reparteixen el 87% de les nominacions d’aquesta edició dels Porc d’Or Ibèric, i les províncies de Badajoz i Valladolid són les que acumulen un nombre més gran de nominacions, 18 cadascuna. Per part seva Andalusia compta amb quatre nominacions, Castella-la Manxa amb tres i el País Valencià amb una granja nominada.
Premi Especial del MAPA a la Sostenibilitat
A partir d’aquesta edició dels Premis Porc d’Or Ibèric, el Premi Especial del MAPA a Sanitat, Benestar i Medi Ambient passa a anomenar-se Premi Especial del MAPA a la Sostenibilitat. Aquest canvi de denominació no comporta cap canvi en l’essència del Premi especial del MAPA, que es continuarà sustentant en els tres pilars relacionats amb la sostenibilitat dels sistemes de producció porcina: la sanitat i el benestar animal i la minimització de la petjada mediambiental.
Andalusia i Castella i Lleó es disputen els Premis Especials
En aquesta setena edició dels Premis Porc d’Or Ibèric es lliuraran també quatre premis especials que reconeixen, cadascun d’ells, unes característiques assenyalades relatives a l’excel·lència en el maneig, la sostenibilitat i el benestar animal. El màxim guardó, el Premi Porc d’Or Ibèric amb Diamant se’l disputen dues granges segovianes (Germans Sanz Berzal, d’Agrocesa – Grup Vall Companys, i Granja Valdisierro, d’ICPOR Sòria) i una granja val·lisoletana (Granja La Mejorada, d’Agrocesa – Grup Vall Companys). El Premi del MAPA a la Sostenibilitat es quedarà també a Castella i Lleó, ja que hi opten la Granja La Millorada i la Granja Valdisierro, també candidates al Diamant. Per la seva banda, el Premi a la “Producció a l’Aire Lliure” recaurà a Andalusia, sent les granges cordobeses Cortijo Vell (Finca Cortijo Vell) i Bonalejo (COVAP) juntament amb la granja sevillana La Umbría Ibérico Ecológico (Antonio Marín García) les tres candidates a aquest guardó. S’entregarà a més el Premi Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat per a aquella granja que, entre totes les categories, tingui el màxim nombre de garrins deslletats per truja productiva i any.
Organitzat per l’IRTA amb la col·laboració de CEVA Salut Animal i ASICI
El BDporc de l’Ibèric desenvolupat i gestionat per l’IRTA és el pilar d’aquests Premis que reconeixen entre les granges adherides les que tenen millor balanç i evolució dels paràmetres productius, de maneig i de benestar animal. Però sobretot aquests premis no serien possibles sense la bona feina dels ramaders de porcí ibèric, els grans protagonistes d’aquest esdeveniment, i sense l’estreta col·laboració de l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI) i del CEVA Salut Animal, partners de l’IRTA a l’organització dels Premis Porc d’Or Ibèric. Aquest any els Premis Porc d’Or compten també amb el suport molt especial de cinc empreses que seran Patrocinadors Premium: Farm Faes, Rotecna, IFR group, Banasegur i OPP group, a més d´altres empreses que participaran en qualitat de patrocinadors i col·laboradors.