El jurat Porc d’Or es reuneix per valorar les 120 granges nominades als premis Porc d’Or 2022

El 12 de juliol passat es va celebrar a la seu de l’IRTA-Fruitcentre a Lleida, la reunió del jurat de la 29a edició dels Premis Porc d’Or.

En aquesta 29a edició, s’han analitzat un total de 580 granges amb una mitjana de 1450 truges reproductores presents a cadascuna d’elles, fet que suposa un total de 841 000 truges analitzades. Després de la minuciosa avaluació de cadascuna per part del jurat dels premis Porc d’Or, finalment han estat 108 les granges seleccionades que aglutinen les 120 nominacions. Com a cada edició, per una banda, es premiarà a les granges de porcí de capa blanca en funció dels criteris productius de Nombre de Garrins Deslletats per Cerda de Baixa (LDCB), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN), en cadascuna de les cinc categories creades en funció del nombre de truges de la granja. D’aquesta manera, i tenint en compte que es lliura una estatueta d’or, una altra de plata i una tercera de bronze per cada criteri i categoria, són un total de 45 els premis que s’atorgaran el proper 25 de novembre.

A aquests hem de sumar tres guardons més: Porc d’Or Especial Zoetis a la Innovació, Porc d’Or Especial a la Màxima Productivitat i Porc d’Or Especial del MAPA . Premis especials en què es destaca, respectivament, les granges que sobresurten en aspectes específics relacionats amb la innovació, la productivitat, i la sanitat, el benestar animal i la preservació del medi ambient. A més, per descomptat, del Porc d’Or Especial amb Diamant , el màxim guardó, que anirà parar a la que es consideri la millor granja de porcí de capa blanca sobre la base de la seva gestió global i maneig, així com al compliment dels principals estàndards sanitaris, zootècnics i de benestar animal.

El jurat dels premis el componen destacades personalitats pertanyents al sector porcí, tant de l’àmbit públic com privat, que en aquesta 29a edició són: per part de la Subdirecció General de Produccions Ramaderes i Cinegètiques del MAPA, José Luis Agüero , subdirector general, Pablo Bernardos , subdirector general adjunt, Jesús Salas , cap de l’àrea de porcí, i Ruth Morales , cap de servei; per part del Departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Mercè Soler , subdirectora General de Ramaderia, i Montserrat Alamós cap de servei d’Ordenació Ramadera; per part de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor) el director Miguel Ángel Higuera ; per part de l’Associació Nacional de Criadors de Bestiar Porcí Selecte (ANPS) la seva secretària Adoració Llorente ; els professors de Producció Animal Vicente Rodríguez (Universitat de Còrdova) i Gerardo Blanco (Universitat de Lleida); per part de Zoetis, Javier Abadías , serveis tècnics de la Unitat de Porcí; per part de l’IRTA, Carles Rosell , gestor de l’àrea de Producció Animal, Raquel Quintanilla , responsable del programa de Genètica i Millora Animal, i Carles Vilalta, investigador epidemiòleg; Jordi Baliellas, veterinari del Grup de Sanejament Porcí de Lleida; Maria Aparicio, directora del departament de Transformació Digital a Ramaderia de PigChamp; Carmen Cía, editora de continguts de 333; Pedro López, director de Desenvolupament de 333 Academy i Llibertat Tusell, secretària del jurat i especialista en Data Management del grup BDporc-IRTA. La reunió va comptar amb el seguiment i suport tècnic de Núria Alòs , informàtica especialista en bases de dades de BDporc-IRTA.