El passat divendres 25 de novembre de 2022, a la capital castellanomanxega, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Zoetis, i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca, Interporc, han reconegut el treball de les granges espanyoles de porcí més capdavanteres , davant de l’atenta mirada dels més de 800 professionals del sector assistents.
Un total de 42 granges de set comunitats autònomes han rebut els 48 premis (45 generals i tres premis especials) aquest any, entre una mica de nervis i molta emoció.
Aragó ha tornat a triomfar, rebent els tres premis especials. Així, l’oscenca Laguarres-Agropecuaria de l’Isábena, de Pinsos Mazana, s’ha alçat amb el màxim guardó, el Porc d’Or Especial amb Diamant; Granja L’Almenara, de l’empresa Inga Food, a Tauste, s’emporta a Saragossa el Porc d’Or Especial del MAPA, per les seves característiques destacades en termes de sanitat, benestar animal i medi ambient; i la turolenca Pedregales, de Cuarte SL, ha rebut el premi Porc d’Or Especial Zoetis a la Innovació, pel seu projecte Porcisost. Aquest projecte consisteix en la recerca de noves estratègies de nutrició, sanitàries i mediambientals per a una porcicultura sostenible i de futur.
D’altra banda, i atenent els criteris tècnics de Longevitat (Grinons Destetats per Cerda de Baja), Productivitat Numèrica i Taxa de Parts, per a cadascuna de les cinc categories —en funció de la grandària de la granja—, s’ha fet entrega de 45 estatuetes d’or, plata i bronze.
Galícia acapara el nombre més gran de reconeixements
La comunitat autònoma que ha obtingut més guardons aquest any ha resultat ser Galícia, amb dotze premis Porc d’Or per a deu granges: una a la Corunya, ha rebut una plata, la resta són d’Ourense, que ha sumat quatre ors, tres plates i quatre bronzes.
El segueixen de prop Aragó, amb onze granges premiades (sis a Osca, quatre a Saragossa i una a Terol) i cinc ors, quatre plates i tres bronzes; i Catalunya, amb deu granges reconegudes (vuit de Barcelona i una de Girona i Lleida respectivament), tres ors, tres plates i quatre bronzes. Tanquen el rànquing Castella i Lleó amb cinc granges premiades (tres plates, un or i un bronze); Navarra amb quatre granges que acumulen dos ors i dos bronzes; i Castella-la Manxa i Rioja amb una granja cadascuna i un bronze i una plata respectivament.
Gairebé tres dècades d’història
Va ser el 1994 quan l’IRTA va celebrar per primer cop els premis Porc d’Or. Des de llavors, milers de granges de porcí de capa blanca del nostre país han estat premiades. 29 anys en què el sector porcí ha evolucionat ràpidament i positivament tal com es recull a les dades del BDporc.
BDporc és el pilar sobre el qual se sustenten els premis. Les granges que anualment opten a aquests guardons es troben adherides al mateix. Els paràmetres que es remeten a aquesta base de dades són les dades que s’analitzen per part del jurat per finalment determinar els nominats i premiats. Tal com es recull a les bases de la convocatòria, el període de temps considerat a l’anàlisi serà de 12 mesos complets, dels quals, almenys, 9 mesos correspondran a l’any per al qual es concedeixen els premis.
Organitzats per l’IRTA, aquests guardons a l’excel·lència en la producció porcina estan coorganitzats per Zoetis i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que han acompanyat els Porc d’Or des dels inicis.
La trentena edició dels premis Porc d’Or tindrà lloc a Lleida, el proper 20 d’octubre del 2023.