Saragossa reunirà més de 1.000 professionals del sector porcí a la 31a edició dels Premis Porc d’Or de Capa Blanca

El 29 de novembre, l’IRTA atorgarà els Premis Porc d’Or de Capa Blanca per reconèixer les empreses del sector porcí que destaquen per millorar l’eficiència i la qualitat de la seva producció.

Durant la gala es premiaran iniciatives en matèria de sostenibilitat i salut animal atorgant guardons especials, com ara el Premi One Health i el Premi a la Sostenibilitat, a més del prestigiós Porc d’Or amb Diamant.

La gala de la 31a edició dels Premis Porc d’Or de Capa Blanca se celebrarà el proper 29 de novembre a l’Auditori de Saragossa a partir de les 19.00 h. Aquest esdeveniment, que reunirà més de 1.000 professionals del sector porcí, és una oportunitat única per reconèixer les millors pràctiques en la producció porcina i promoure la millora contínua en l’eficiència i la qualitat del sector . A més, permetrà als assistents l’intercanvi d’idees i opinions sobre els èxits de la indústria. Els Premis Porc d’Or, organitzats per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), són un referent a l’àmbit de la producció porcina a Espanya, destacant l’excel·lència i la innovació al sector. Aquest any la gala torna a Aragó després de l’èxit d’edició del 2021 a Osca, reafirmant el seu prestigi i consolidació després de més de tres dècades de reconeixement a l’esforç i la professionalitat de les granges porcines. La inscripció per participar a la gala estarà disponible properament a través del web del BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí. Aquesta edició compta amb el suport de diferents patrocinadors entre els quals destaquen Ceva Salut Animal com a partner principal, juntament amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que ha acompanyat els Porc d’Or des dels seus inicis. També se sumen a l’esdeveniment diferents patrocinadors premium com Farm Faes, IFR Group, OPP Group, Banasegur i Semen Cardona, que contribueixen a l’èxit i la rellevància d’aquests guardons al sector.

Selecció de nominats i guanyadors dels Premis Porc d’Or de Capa Blanca 2024

El 3 de setembre passat un jurat interdisciplinar es va reunir a la seu de l’IRTA Fruitcentre, a Lleida, per determinar les granges nominades i premiades, així com per fixar les visites a les granges amb nominacions a premis especials . La selecció es basa en criteris rigorosos sobre la base del reglament dels premis, que avaluen la fiabilitat de la informació analitzada, així com diferents paràmetres relacionats amb la sanitat, el benestar animal i el respecte pel medi ambient. La 31a edició compta amb un jurat format per personalitats del sector porcí, que provenen de l’àmbit públic i privat. Entre ells hi ha José Luis Agüero, subdirector general de la Subdirecció General de Produccions Ramaderes i Cinegètiques del Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (MAPA), acompanyat pel seu equip: Pablo Bernardos, subdirector general adjunt; Jesús Salas, cap de l’àrea de porcí; i Ruth Morales, cap de servei. Des del Departament dAgricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya destaquen Mercè Soler, subdirectora general de Ramaderia; i Montserrat Alamós, cap de servei d’Ordenació Ramadera. En representació de l’ Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor) hi ha Miguel Ángel Higuera, el seu director, mentre que l’ Associació Nacional de Criadors de Bestiar Porcí Selecte (ANPS) està representada per la seva secretària, Adoración Llorente. Roger Galofré, veterinari especialista en noves tecnologies, representa CEVA Salut Animal , i per part de l’IRTA se sumen Raquel Quintanilla, responsable del programa de Genètica i Millora Animal; Carles Vilalta, investigador de l’IRTA CreSA; Llibertat Tusell, secretària del jurat i investigadora al programa de Genètica i Millora Animal; i Núria Alòs, informàtica especialista en bases de dades del mateix programa. A més, el jurat compta amb l’experiència de María Aparicio, directora a Nosia Life Sciences International, SL. i adjunta a Direcció a Animal Data Analytics, SL., així com de Carmen Cía, editora de continguts de 333 , i Pedro López, director de 333 Academy . Per acabar, en aquesta nova edició, el jurat compta amb tres nous membres que s’uneixen a l’equip gràcies a la seva experiència i recorregut professional. Així mateix, les noves incorporacions són Francisco Javier Martínez Lobo, professor agregat del Departament de Ciència Animal de la Universitat de Lleida (UdL); Cinta Prieto Suárez, professora al Departament de Sanitat Animal de la Universitat Complutense de Madrid (UCM); i Antonio Vela Bello, consultor independent i cofundador de Thinkinpig SL .

Reconeixements especials a la sostenibilitat i la salut

En aquesta 31a edició destaquen guardons com el Premi One Health de CEVA Salut Animal que promou un enfocament integral de salut a les granges porcines. A més, busca reconèixer el treball conjunt de ramaders i veterinaris, que implementen mesures innovadores a les seves granges per millorar la salut dels animals. A més, destaquen dos premis especials, com ara el Premi a la Sostenibilitat atorgat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que reconeix les millors pràctiques en sanitat, benestar animal i medi ambient. També es lliurarà el Porc d’Or amb Diamant , el màxim guardó que premiarà la millor granja de porcí de capa blanca, basant-se en els resultats productius, la gestió global i de maneig, complint amb els estàndards sanitaris, zootècnics i de benestar animal . Durant la gala es farà entrega dels guardons tradicionals que reconeixen la longevitat, la productivitat numèrica i la taxa de parts , premiant les millors granges en quatre categories: de 10 a 500 reproductores, de 500 a 1.000 reproductores, de 1.000 a 2.000 reproductores i de més de 2.000 reproductores. Des de l’organització, també es vol reconèixer l’esforç dels ramaders quant a productivitat i aspectes fonamentals com el benestar animal, la salut i el medi ambient. Per aquesta raó, s’ha introduït el Premi Porc d’Or al Maneig en Lactació , una de les novetats del 2023. Aquest guardó té com a objectiu premiar aquelles granges reproductivament eficients que destaquin per la seva alta taxa de supervivència dels garrins durant la lactació i per la implementació de bones pràctiques de maneig en maternitats. Les granges premiades seran aquelles que obtinguin el major valor de supervivència de garrins entre totes les participants i que presentin una productivitat numèrica (nombre de deslletats per truja productiva i any) superior a la mitjana de la seva categoria.

Últimas notícias