Un any més, Aragó i Galícia són les comunitats amb un nombre més gran de granges de porcí de capa blanca nominades. El 29 de novembre l’IRTA atorgarà els Premis Porc d’Or de Capa Blanca per reconèixer les empreses del sector porcí que destaquen per millorar l’eficiència i la qualitat de la seva producció. Els premis Porc d’Or pretenen incentivar i reconèixer la tasca de les empreses de porcí espanyoles en la millora continuada de l‟eficiència i la qualitat de la producció porcina.
L’Auditori de Saragossa acollirà el proper 29 de novembre els més de 1.000 professionals del sector porcí que acudeixin a la 31a edició dels Premis Porc d’Or de Capa Blanca.
Uns premis organitzats per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que es dedica a la investigació i el desenvolupament tecnològic en l’àmbit agroalimentari; i que vénen de la mà del seu projecte BDPorc, el qual proporciona informació de referència a les empreses de producció porcina, facilitant la presa de decisions i fomentant la innovació al sector.
Els Premis Porc d’Or són el resultat de més de 30 anys de treball conjunt entre l’IRTA i el sector, reconeixent la tasca excepcional de centenars de granges a tot Espanya i contribuint al progrés del sector porcí. Aquest any la gala torna a Aragó després de l’èxit d’edició del 2021 a Osca, reafirmant el seu prestigi i consolidació després de més de tres dècades de reconeixement a l’esforç i la professionalitat de les granges porcines.
Les inscripcions per assistir a la gala, l’hora d’inici de les quals serà les 19:30h, estan obertes fins al 22 de novembre
88 granges nominades als Premis Porc d’Or de Capa Blanca 2024
Un total de 88 granges nominades opten a endur-se una de les estatuetes Porc d’Or d’or, plata i bronze classificades en quatre categories pel seu cens i en funció de tres criteris: Longevitat (de les truges a la granja; paràmetre associat sens dubte al benestar animal), Productivitat Numèrica (índex que aglutina el bon maneig conjunt per obtenir el major nombre de garrins deslletats per truja i any) i Taxa de Parts (premi que reconeix el bon maneig reproductiu de la granja). A més, s’atorgarà un or per cada categoria per al premi Maneig en lactació i es lliuraran els tres premis especials: Porc d’Or amb Diamant, Porc d’Or del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) a la Sostenibilitat i Porc d’One Health de Ceva Salut Animal. La comunitat autònoma que aglutina més nominacions és, un any més, Aragó, amb un total de 37:
· 13 granges d’Osca amb 21 nominacions.
· 9 granges de Saragossa amb 13 nominacions.
· 3 granges de Terol amb 3 nominacions més.
El segueix molt de prop Galícia, amb 33 nominacions: 28 per a 18 granges d’Ourense; 4 per a una granja de la Corunya i 1 per a una granja de Pontevedra. En tercer lloc, trobem Catalunya amb 26 nominacions per a 18 granges i, a quart lloc però molt a prop, Castella i Lleó amb 15 nominacions per a 12 granges.
Tanquen la classificació Navarra amb 8 nominacions per a 6 granges; Castella-la Manxa i Extremadura amb 2 nominacions per a 2 i 1 granges respectivament; i, finalment, La Rioja i Andalusia amb una nominació i una granja nominada en tots dos casos.
A més d’aquestes estatuetes, es lliuren tres premis especials: el Porc d’Or amb Diamant, el Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat i el Porc d’Or One Health de Ceva Salut Animal. El Porc d’Or amb Diamant reconeix la millor granja de porcí de capa blanca, basant-se en els resultats productius, la gestió global i de maneig, complint amb els estàndards sanitaris, zootècnics i de benestar animal. Per al màxim guardó d’aquests premis, s’han nominat 3 granges: Cubase, d’Indústries Agroalimentàries Cubase, SL, Baltar (Ourense); Ponte Coirós, de Coren, Coirós (La Corunya) i Sat 575 Na Díaz de Zerio, de Pinsos Costa, Viana (Navarra).
Per la seva banda, el premi Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat: reconeix les millors pràctiques en sanitat, benestar animal i medi ambient. La granja guanyadora es baralla entre: Celanova, de Coren, Celanova (Ourense); Eucaliptal, d’Inga Food, Mèrida (Badajoz); Josvi Tejares, de Sat Germans Noi, Tejares de Fuentidueña (Segòvia). Finalment, el guardó Porc d’Or One Health de Ceva Salut Animal promou un enfocament integral de salut a les granges porcines i busca reconèixer el treball conjunt de ramaders i veterinaris, que implementen mesures innovadores a les seves granges per millorar la salut dels animals. Per a aquesta edició hi ha 3 nominacions (equips formats pel ramader i el veterinari de la granja): Eucaliptal, Inga Food, Mèrida (Badajoz); Granja Bendoiro, de Nudesa, Bendoiro – Lalín (Pontevedra); Pork Calanda, SL, de Pinsos Costa, Samper de Calanda (Terol).
Aquesta edició compta amb el suport de diferents patrocinadors entre els quals destaquen Ceva Salut Animal com a partner principal, juntament amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que ha acompanyat els Porc d’Or des dels seus inicis. També se sumen a l’esdeveniment diferents patrocinadors premium com Farm Faes, IFR Group, OPP Group, Banasegur i Semen Cardona, que contribueixen a l’èxit i la rellevància d’aquests guardons al sector.