L’IRTA dóna a conèixer les 36 granges nominades a la 8a edició dels Premis Porc d’Or Ibèric

L’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha donat a conèixer a la pàgina web de BDporc el llistat de granges nominades a la 8a edició dels Premis Porc d’Or Ibèric, atorgats a l’excel·lència en la producció de porc ibèric. Un total de 36 granges han resultat nominades en una o diverses de les 68 nominacions als Premis que es lliuraran durant la gala que tindrà lloc el proper 5 de juliol a Còrdova. En aquesta ciutat es donaran cita més de 450 professionals del sector per reconèixer la tasca dels ramaders i premiar les millors granges de porcí ibèric del nostre país..

El jurat dels Premis Porc d’Or Ibèric, reunit el 5 d’abril passat a la seu del Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (MAPA), va analitzar 83 granges de porcí ibèric que sumaven un total d’unes 70.000 truges reproductores. Per decidir les 36 granges nominades, el jurat va tenir en compte els resultats tecnicoproductius obtinguts l’any 2023 juntament amb l’estructura poblacional, la coherència dels indicadors, l’evolució al llarg del temps i diferents aspectes relacionats amb la salut, el benestar animal i la bioseguretat a les granges.

A jutjar pel nombre de nominacions, les comunitats de Castella i Lleó i Extremadura són les grans candidates per rebre el nombre més gran d’estatuetes d’or, plata i bronze, en base als criteris productius de longevitat productiva (garrins deslletats per truja de baixa), nascuts vius i taxa de parts. Entre les dues comunitats autònomes es reparteixen el 88% de les nominacions d’aquesta edició, i les províncies de Badajoz i Valladolid són les que acumulen un nombre més gran de nominacions, 24 la província de Badajoz i 16 la de Valladolid. Per part seva, Andalusia compta amb quatre nominacions, Castella-la Manxa amb dues i el País Valencià amb una granja nominada.

Els Porc d’Or Ibèric compten amb un nou premi amb perspectiva de ‘Una Sola Salut’

Aquest any s’introdueix un nou Premi Especial als Porc d’Or Ibèric: el Premi One Health de Ceva Salut Animal, partner principal dels Premis Porc d’Or. Aquest premi busca reconèixer el treball conjunt de ramaders i veterinaris que implementen mesures innovadores a les seves granges per millorar la salut dels animals amb la perspectiva de ‘Una Sola Salud’.

Les nominacions als Premis Especials es reparteixen a Castella i Lleó, Extremadura i Andalusia

En aquesta vuitena edició dels Premis Porc d’Or Ibèric es lliuraran també cinc premis especials que reconeixen unes característiques assenyalades relatives a l’excel·lència en el maneig, la sostenibilitat, la bioseguretat, la salut i el benestar animal. Les granges nominades estan sent visitades per part d’una delegació del jurat, que decidirà les granges guanyadores de les preuades estatuetes Porc d’Or Ibèric Especial.

Premi Porc d’Or Ibèric amb Diamant. Per al màxim guardó del certamen s’han nominat quatre granges: la granja Valdisierro d’ICPOR Soria, situada a Fresno de Cantespino (Segòvia), i tres granges de l’Agrocesa – Grup Vall Companys, Hnos Rodríguez Ponce, Granja La Mejorada i Ibéricos Encinas, situades a les localitats de Castromonte (Valladolid), Olmedo (Valladolid) i Encinas de Abajo (Salamanca), respectivament.

Premi Porc d’Or Ibèric del MAPA a la Sostenibilitat. El premi atorgat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) també se’l disputen quatre granges: La Charneca de Grup Santana Hernández a Usagre (Badajoz); la granja Las Abiertas d’Inga Food a Madrigalejo (Càceres); i dues granges de l’empresa ICPOR Soria, granja Valdisierro i Ibéricos Valcorba, situades a Fresno de Cantespino (Segòvia) i Bahabón (Valladolid), respectivament.

Premi Porc d’Or Ibèric a la Producció a l’Aire Lliure. Aquest premi recaurà en una de les tres granges nominades: El Moralejo i El Minguillo, ambdues de l’empresa COVAP i situades a Villanueva de Córdoba (Còrdova), i la granja Sant Rafael d’Explotació San Rafael a Aljucén (Badajoz).

Premi Porc d’Or Ibèric One Health de CEVA. Tres granges són les nominades a la primera edició d’aquest premi, atorgat a l’equip format pel ramader i el veterinari de la granja: granges La Charneca i Ensanchá, ambdues de Grupo Santana Hernández i situades a Usagre (Badajoz) i Fuente de Cantos (Badajoz); i la granja SRC Coto Gomeless de Sánchez Romero Carvajal situada a Ronda (Màlaga).

I, finalment, el Premi Porc d’Or Ibèric a la Productivitat recaurà en aquella granja que, entre totes les categories, tingui el màxim nombre de garrins deslletats per truja productiva i any.

Organitzats per l’IRTA, ASICI i Ceva Salut Animal

Els Premis Porc d’Or reconeixen la tasca del sector gràcies a les dades recollides pel sistema d´informació BDporc, desenvolupat i gestionat per l´IRTA. Des dels anys 90, la base de dades de BDporc proporciona a totes les empreses adherides resultats i informació de referència per a la presa de decisions, i proporciona a les administracions i associacions sectorials informació sobre dades tecnicoproductives del sector porcí blanc i ibèric.

Aquests premis no serien possibles sense la bona feina dels ramaders de porcí ibèric, i sense l’estreta col·laboració de l‘Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI) i de CEVA Salut Animal, socis de l’IRTA a l’organització dels premis Porc d’Or Ibèric . El certamen compta també amb el suport especial de cinc empreses compromeses amb els Premis Porc d’Or pràcticament des dels seus inicis: Farm Faes, IFR Group, Banasegur, OPP Group, i Semen Cardona, que s’uneixen aquest any a l’elenc de patrocinadores premium. A més, als premis Porc d’Or Ibèric participaran també altres empreses del sector, en qualitat de patrocinadores i col·laboradores.

La gala de celebració de la 8a edició dels premis Porc d’Or Ibèric tindrà lloc el proper 5 de juliol al Palau de Congressos de Còrdova. Les inscripcions són obertes fins el 26 de juny a través d’aquest enllaç

Últimas notícias