El 10 d’abril del 2025 el jurat dels premis Porc d’Or Ibèric es va reunir a la seu del Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (MAPA), a Madrid, per decidir les granges nominades i premiades en aquesta vuitena edició. Un total de 66.733 de truges reproductores ibèriques pertanyents a 84 granges repartides per tot el territori nacional, principalment de les comunitats d’Extremadura, Castella i Lleó, Andalusia, Castella-la Manxa i Múrcia, han estat analitzades per seleccionar les 65 nominacions i, finalment, els 32 premis. La selecció de les granges ha estat duta a terme pel jurat dels premis en base als criteris reguladors i al reglament dels premis Porc d’Or i atenent al balanç i evolució dels resultats, la fiabilitat constant de la informació analitzada, així com a diferents paràmetres relacionats amb la sanitat, el benestar animal i el medi ambient.
Com en edicions anteriors, aquest any s’han avaluat les granges de porcí ibèric que, dins de cadascuna de les tres categories segons la seva mida, siguin les més destacades amb relació a tres criteris productius: Nascuts Vius, Taxa de Parts i Longevitat productiva. El jurat va avaluar la granja que, entre totes les categories, ha tingut el millor rendiment productiu i és mereixedora del Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat. El jurat va acordar descartar per a les nominacions als premis aquelles granges amb més d’un 25% de mortalitat dels garrins durant la lactació. Aquest nou criteri de benestar animal entra ja en vigor aquest any i es mantindrà i fins i tot es farà més estricte en futures edicions dels premis.
A la reunió també es van decidir les granges candidates a ser nominades als Premis Especials la nominació final dels quals es decideix després de la visita d’una delegació del Jurat a les granges:
– el Porc d’Or Ibèric del MAPA a la Sostenibilitat que reconeix l’excel·lència en aspectes de sanitat, benestar animal i medi ambient;
– el Porc d’Or Ibèric a la Producció a l´Aire Lliure adreçat a granges ibèriques amb sortida a l’aire lliure, i que valora la integració de la finca amb el medi juntament amb elevats estàndards zootècnics i sanitaris;
– el Premi One Health de Ceva Salut Animal que busca reconèixer el treball conjunt de ramaders i veterinaris que implementen mesures innovadores a les seves granges amb la perspectiva d’Una Sola Salut;
– i el Porc d’Or Ibèric amb Diamant, en què s’avalua de forma conjunta l’excel·lència en la gestió global, el maneig de les dades i animals juntament amb el compliment degut dels estàndards sanitaris i de benestar.
Els membres del jurat que han avaluat les granges en aquesta edició són destacades personalitats relacionades amb el món de la porcinocultura i amb profunds coneixements sobre aquest sector: per part de la Subdirecció General de Produccions Ramaderes i Cinegètiques del MAPA el jurat compta amb el seu subdirector general José Luis Agüero (president del jurat), amb el seu subdirector general adjunt Pablo Bernardos, y com a jefa de l’àrea de porcí Ruth Morales; per part de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor) el director Miquel Ángel Higuera; per part de l’Associació Nacional de Criadors de Bestiar Porcí Selecte (ANPS) la seva directora Adoración Llorente; per part de la Universitat de Còrdova, Vicente Rodríguez, professor de Producció Animal i Guillermo Ramis Professor de la Universitat de Múrcia; Manuel González Sevilla, director tècnic d’ASICI i Javier García Gudiño, investigador del CICYTEX; per part de CEVA Salut Animal, Roger Galofré, veterinar especialista en noves tecnologies; els consultors veterinaris Juan Luis Criado, José Antonio Pecero i el Director de 3tres3 Academy Pedro López. Per part de l’IRTA, Raquel Quintanilla, cap del programa de Genètica i Millora Animal, i Llibertat Tusell, investigadora del mateix programa del grup BDporc i secretària del jurat. Aquest any el jurat compta amb tres nous membres. Després de la partida de Jesús Salas del MAPA, s’incorpora al jurat Alicia Mazagatos Cap de Servei de la Subdirecció General de Produccions Ramaderes i Cinegètiques del MAPA. També entren a formar part del jurat Paula Gaspar García Professora de Producció Animal de la UNEX i de l’assessor veterinari Miguel García Lobato. La reunió va comptar com sempre amb el seguiment i suport tècnic de Núria Alòs, informàtica especialista de BDporc, la base que sustenta els premis Porc d’Or Ibèric.
BDporc és un servei destinat al sector porcí ibèric espanyol que té com a objectiu fonamental disposar d’un banc de dades fiable que permeti analitzar la situació del porcí ibèric i que proporcioni informació de referència a les granges de producció porcina com a element d’ajuda a la presa de decisions.