Granada acollirà la celebració dels Premis Porc d’Or Ibèric

La meravellosa ciutat de Granada ha estat el lloc seleccionat aquest any per acollir la 7a edició dels Premis Porc d’Or Ibèric, premis a l’excel·lència en la producció porcina ibèrica. Els premis, organitzats per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) amb la col·laboració de la Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI) i l’empresa Ceva Salud Animal, tornen aquest any a Andalusia, una de les comunitats autònomes més representativa de la producció de porc ibèric, aglutinant més del 40 % del cens total nacional.
El lloc de celebració dels premis serà l’Hotel Granada Palace; la seu s’ha hagut de modificar recentment per motius aliens a l’organització. D’aquesta manera, l’Hotel Granada Palace reunirà el proper 30 de juny més de 450 professionals relacionats amb el sector porcí ibèric per reconèixer la bona tasca del sector i, en especial, dels seus ramaders, premiant les millors granges de porcí ibèric de el nostre país.

“Després d’alguns contratemps organitzatius, ens omple de joia poder mantenir la celebració dels Premis en aquesta meravellosa ciutat de Granada. Aquest és el segon any que podem fer una celebració totalment presencial sense restriccions, així que esperem poder compartir una Gala plena d’emocions i sorpreses amb tots els ramaders i representants del sector porcí Ibèric”, apunten des de l’organització dels premis.

Alea jacta est

El 14 d’abril passat el jurat dels premis Porc d’Or Ibèric es va reunir a la seu del Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (MAPA), a Madrid, per decidir les granges nominades i premiades en aquesta setena edició. Un total de 62.400 de truges reproductores ibèriques pertanyents a 78 granges repartides per tot el territori nacional, principalment de les comunitats d’Extremadura, Andalusia, Castella Lleó i Castella-la Manxa han estat analitzades per seleccionar les granges nominades, entre elles les que seran guardonades amb alguna de les preuades estatuetes d’or, plata i bronze. Aquestes granges han estat seleccionades pel jurat dels premis en base als criteris reguladors i al reglament dels premis Porc d’Or, i atenent al balanç i evolució dels resultats, la fiabilitat constant de la informació analitzada, així com diferents paràmetres relacionats amb la sanitat, el benestar animal i el medi ambient.

Els membres del jurat que han avaluat aquesta informació són destacades personalitats relacionades amb el món de la porcinocultura i amb profunds coneixements sobre aquest sector: per part de la Subdirecció General de Produccions Ramaderes i Cinegètiques del MAPA, José Luis Agüero , subdirector general, Pablo Bernardos , subdirector general adjunt, Jesús Salas , cap de l’àrea de porcí, i Ruth Morales, cap de servei; per part de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (ANPROGAPOR) el director Miguel Ángel Higuera ; per part de l’Associació Nacional de Criadors de Bestiar Porcí Selecte (ANPS) la seva secretària Adoración Llorente ; per part de l’Associació Nacional de Veterinaris de Porcí Ibèric (ANVEPI) el president Anselmo Perea; per part de l’IRTA, Carles Rosell , gestor de l’àrea de Producció Animal, Raquel Quintanilla , responsable del programa de Genètica i Millora Animal, i Llibertat Tusell, investigadora del grup BDporc; per part de la Universitat de Còrdova, Vicente Rodríguez, professor de Producció Animal; per part de la Universitat de Múrcia, Guillemo Ramis, professor de Producció Animal; i els veterinaris i consultors de porcí Juan Luis Criado, Jorge González, Ricardo García, Pedro López, Alberto Álvarez i José Antonio Pecero.

27 premis per al sector ibèric

El sector porcí es caracteritza pel seu afany de superació, perseverança i constància. Qualitats que es visualitzen al lliurament dels Porc d’Or, registrant-se cada any una millora en els resultats tècnics. Així, en cada edició es premien les granges de porcí ibèric en relació amb tres criteris productius principals: Nascuts Vius, Taxa de Parts i Longevitat (Garrins deslletats per truja de baixa). Estant els premis assignats dins de cadascuna de les 3 categories establertes segons la mida de les granges, es lliura una estatueta d’or, una de plata i una de bronze per a cada criteri en cada categoria, cosa que resulta en un total de 27 premis.

Addicionalment, es destaquen quatre granges que seran guardonades amb algun dels Premis Especials atenent característiques més específiques com la sanitat, el benestar animal i el medi ambient (Porc d’Or Ibèric Especial del MAPA a la Sostenibilitat), la integració amb la naturalesa i el medi (Porc d’Or Ibèric Especial a la Producció a l’Aire Lliure), la productivitat (Porc d’Or Ibèric Especial a la Màxima Productivitat), així com l’excel·lència en la gestió global, el maneig dels animals i el compliment dels principals estàndards sanitaris, zootècnics i de benestar (Porc d’Or Ibèric Especial amb Diamant, el màxim guardó).

BDporc, el pilar dels premis

La base que sustenta els premis Porc d’Or Ibèric és el BDporc, el banc de dades de referència del porcí ibèric espanyol, que reflecteix l’eficiència i la millora contínua de la producció porcina ibèrica. Aquesta eina, gestionada per l’IRTA, és un servei destinat al sector porcí ibèric espanyol que té com a objectiu fonamental disposar d’un banc de dades fiable que permeti analitzar la situació del porcí ibèric i que proporcioni informació de referència a les empreses de producció porcina com element dajuda en la presa de decisions.

Últimas notícias