Galícia arrasa als Premis Porc d’Or 2024 amb 13 guardons, inclosos els tres especials

El 31è aniversari dels Premis Porc d’Or de Capa Blanca es va celebrar a Saragossa el 29 de novembre de 2024 amb uns 1.000 assistents.

Una gala en què Galícia, amb 13 estatuetes, es va convertir en la comunitat amb més guardons; seguida per Catalunya, amb 12 premis i Aragó, amb 8.

L’Auditori de Saragossa va acollir el 29 de novembre passat la celebració de la 31a edició dels Premis Porc d’Or de Capa Blanca, davant l’atenta mirada d’aproximadament 1.000 professionals del sector que van assistir al lliurament d’aquests reconeixements.

Un esdeveniment que va començar amb la recepció dels assistents a la Sala Hipòstila, amenitzada amb música en directe i un còctel de benvinguda. La Sala Mozart va ser testimoni de la nit més especial per al sector porcí espanyol de capa blanca amb Original SoundTrack Orchestra amenitzant una gala conduïda per Carolina González i Enrique Checa, presentadors d’Aragó TV.

En aquesta edició, la gala va comptar amb la presència i suport, extensiu també al sector porcí de capa blanca espanyol, de Javier Rincón Gimeno, conseller d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació del Govern d’Aragó; Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; Fernando Beltrán, delegat del Govern a Aragó; Rosa Cubel, secretària d’Alimentació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Rosa Altisent, directora general dAgricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya; Manuel García, president de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC); Rafael Pedrazuela, director de la Unitat de Negoci de Porcí de CEVA Salut Animal; i Josep Usall, director general de lIRTA.

Rosa Cubel, guardonada amb el reconeixement especial de l’IRTA

Josep Usall va ser l’encarregat de lliurar, de part de l’IRTA i de l’organització, un reconeixement molt especial a Rosa Cubel que, durant anys, ha contribuït amb el compromís a impulsar el BDporc i els Premis Porc d’Or.

Usall ha recordat que “celebrem 31 anys junts a un sector potent i innovador, i és un honor acompanyar-vos un any més. Aquesta gala és vostra, dels productors i del sector. Avui, l’IRTA atorga el seu Premi Especial a una persona que ha dedicat la seva vida a la transformació del sector ia l’impuls d’aquests premis. Aquest any, el reconeixement és per a Rosa Cubel, una figura clau que mereixia aquest homenatge des de fa temps”.

Cubel, profundament emocionada per l’homenatge, va agrair el premi ia l’equip IRTA per l’afecte i tot l’aprenentatge que porta després de 13 anys a l’entitat. Cubel va entrar a l’IRTA com a Directora d’innovació i transferència tecnològica l’any 2011 i del 2017 al 2024 va ser la Directora de relacions institucionals i transferència tecnològica. Recentment, ha estat nomenada secretària d’Alimentació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Galícia encapçala els Premis Porc d’Or 2024 en una gala marcada per l’excel·lència porcina

Galícia va arrasar a l’edició 2024 dels Premis Porc d’Or amb un total de 13 estatuetes, inclosos els tres premis especials (9 per a la província d’Ourense, 3 per a la Corunya i 1 per a Pontevedra): 4 ors, 4 plates, 2 bronzes.

Un dels ors, el de maneig en lactació per a la 4a categoria, va ser lliurat per Javier Rincón, conseller d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació del Govern d’Aragó, va agrair la presència del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig; i l’elecció de Saragossa com a seu per a aquesta edició.

A més, va recalcar el lideratge del porcí espanyol a nivell europeu com un “dels principals baluards en defensa del medi rural, un sector que contribueix de manera decisiva a la fixació de població” i del desenvolupament econòmic gràcies a la producció d’aliments “suficients , segurs i saludables” als quals va afegir “assequibles”.

El Premi Especial One Health de Ceva Salut Animal viatja fins a Bendoiro pel seu excel·lent treball en equip

El guardó al reconeixement pel treball en equip dels ramaders i veterinaris se’n va anar per a Bendoiro – Lalín (Pontevedra). De la Granja Bendoiro (Nudesa) el jurat va ressaltar l’excel·lent treball continu, actiu i conjunt entre el veterinari i el granger realitzat per millorar la salut dels animals, les mesures adequades de bioseguretat, neteja i desinfecció, el seu meticulós pla de vacunació, així com un control d’entrada estricte d’animals externs.

Amb aquesta mentalitat holística i enfocament integral per garantir una estupenda salut a la producció porcina, han aconseguit un bon nivell sanitari i ús prudent d’antibiòtics el 2023. També és notable l’òptim clima de treball, fruit de les bones condicions laborals i la formació i motivació dels treballadors. Tot això, segons el jurat, repercuteix positivament en la salut i benestar dels animals.

Mar Lara, veterinària de Nudesa i de la granja Bendoiro, va reconèixer que li va fer una il·lusió enorme per l’esforç i la filosofia de l’equip de la granja. estava “molt il·lusionada pel reconeixement i pel premi”.

Des de Ceva Salud Animal, Rafael Pedrazuela, director de la Unitat de Negoci de Porcí, va declarar que “l’impacte dels premis en aquestes tres dècades ha estat extremadament positiu”. Pel que fa al premi One Health, va reconèixer que “contribueix a la sostenibilitat, a la reducció d’antibiòtics i, en definitiva, al concepte Una sola salut”.

Celanova, de Coren, s’emporta el Premi Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat per les millors contínues

Amb el nom de la població on està ubicada, Celanova (Ourense), el jurat va remarcar de la granja que destaca per la seva excel·lent bioseguretat, neteja i estat sanitari dels animals.

En matèria ambiental, destaca la gestió integral dels purins mitjançant una planta de separació sòlid líquid i aplicació als terrenys de la finca on es troba, afavorint l’economia circular i la reducció d’emissions, així com l’ús d’energies renovables.

Pel que fa al benestar animal, destaquen els amplis espais disponibles amb un molt bon enriquiment, la bona ventilació i il·luminació natural i l’exquisit maneig general de les instal·lacions per part del personal, incloent iniciatives de millora continuada com l’ús de paridores lliures.

Dolores Domínguez, encarregada de Celanova, va compartir la il·lusió que suposa ser guardonats i va donar les gràcies a tot el seu equip: “és el reconeixement a tota la feina i l’esforç que fem cada dia”.

La gran eficiència productiva de Ponte Coirós el condueix al Premi Porc d’Or amb Diamant

Situada a Coirós (La Corunya), el jurat dels Premis Porc d’Or va destacar de Ponte Coirós la seva gran eficiència productiva mantenida al llarg del temps, l’elevada supervivència dels garrins a lactació, l’equilibri censal, el minuciós maneig dels animals a totes les fases de producció i la gran professionalitat del seu equip humà.

Un èxit que va acompanyat d’una anotació rigorosa de les dades i uns protocols d’actuació clars a les diferents zones de la granja. A més, la granja manté les truges amb cues senceres posant a la seva disponibilitat llits de palla en gestació i tous sòls de serradures en infermeries.

Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, va ser l’encarregat de lliurar el premi i durant el seu discurs va agrair la feina tant a ramaders com a totes les empreses del sector porcí per aconseguir ser una referència mundial . Ordeig va recordar que “hi ha hagut èpoques en què la societat no ha reconegut el valor econòmic, innovador, pedagògic, en bioseguretat, formació, relleu generacional i de la sostenibilitat” del porcí espanyol. “Uns premis que es desplacen a tot el territori amb un missatge que el projecte és conjunt i que si no anem tots junts no tirarem endavant”.

Després de la gala, Alejandro Juncal, encarregat de la granja, va agrair el reconeixement a l’esforç diari de l’equip i va declarar que “aquest premi suposa molta alegria, emoció, sacrifici, constància i feina”.

Catalunya i Aragó tanquen un TOP3 que s’emporta 33 de les 43 estatuetes lliurades als Premis Porc d’Or 2024

A la comunitat gallega el va seguir molt de prop Catalunya amb un total de 12 estatuetes (7 per a la província de Barcelona, 2 per a Girona, 2 per a Lleida i 1 per a Tarragona): 4 ors, 4 plates i 4 bronzes.

Tancant el pòdium, trobem a Aragó, amb 8 guardons (5 per a Osca i 3 per a la província de Saragossa): 2 ors, 1 plata i 5 bronzes.

Navarra es va alçar amb 5 guardons: 4 ors i 1 bronze; Castella i Lleó es va emportar 4 premis (2 per a Burgos, 1 per a la província de Zamora i 1 per a Salamanca): 1 or i 3 plates. La llista la va tancar Andalusia, amb 1 or per a la província de Sevilla.

En total, 37 granges de 6 comunitats autònomes van rebre els 43 premis (40 generals i tres premis especials) aquest any, en una gala carregada d’emoció i nervis.

Organitzats per l’IRTA amb el suport de Ceva i Interporc

Este evento está organizado por el Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), instituto de investigación de la Generalitat de Catalunya, adscrito al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; cuyos objetivos generales son impulsar la investigación y el desarrollo tecnológico en el ámbito agroalimentario, facilitar la transferencia de los avances científicos y valorar los avances tecnológicos propios, buscando la máxima coordinación y colaboración con el sector público y privado.

Entre els seus projectes, destaca el BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí, una eina que proporciona informació de referència a les empreses de producció porcina com a element dajuda en la presa de decisions. la seva representativitat, la seva trajectòria històrica i la seva voluntat de revisió i actualització constant davant dels nous escenaris econòmics, productius i de sostenibilitat ambiental.

Aquesta eina és la base a partir de la qual des de l’IRTA es van crear els premis, de caràcter anual i àmbit estatal, amb el clar objectiu de premiar la professionalitat, l’esforç i l’extraordinària labor que dia rere dia es realitza des de les granges de porcí de tota la geografia espanyola per garantir el futur i el progrés del sector. Els Premis Porc d’Or són atorgats per un jurat d’experts de la indústria, la investigació ramadera i l’administració.

Aquests premis a l’excel·lència en la producció porcina compten amb Ceva Salut Animal com a partner principal i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que ha acompanyat els Porc d’Or des dels seus inicis. als Premis Porc d’Or pràcticament des dels seus orígens, destaca el reduït elenc de Patrocinadors Premium: Banasegur, Farm Faes, IFR Group, OPP Group i Semen Cardona.

Enric Valentí, mànager comercial de Banasegur, va comentar que gràcies als premis el sector s’ha professionalitzat i que, a més, han servit per premiar els millors ramaders d’Espanya.

Farm Faes, de la mà del responsable comercial de l’àrea est, Yolanda Setó, van compartir l’impacte positiu que han tingut els premis per al sector en aquestes tres dècades; a més, va voler donar les gràcies a l’organització pel reconeixement a la feina diària dels ramaders.

“El sector ramader ha invertit molt en digitalització en aquestes tres dècades i la base de dades BDPorc ha ajudat aquesta evolució”, va compartir Xavier Clua, director d’operacions d’IFR Group.

Des d’OPP Group, el fundador Joan Sanmartí va compartir la importància dels premis per poder “valorar el termòmetre d’evolució del sector porcí” i va agrair l’oportunitat de formar part del patrocini dels Premis Porc d’Or.

Jordi Coletas, director general de Semen Cardona, va remarcar que “els premis han ajudat molt a donar prestigi, suport i reconeixement especialment als ramaders que estan treballant diàriament a les seves granges, una cosa fonamental per al sector”.

L’edició número 31 dels Premis Porc d’Or es va tancar amb un sopar tipus còctel de la mà de Mas Farré i amb la música en directe del grup Claquera